facebook

Музей на НБУ

Новини

ndm-carousel-1024x465_678x410_crop_478b24840a
13.05.2023 16:00

Европейска нощ на музеите – София 2023

Музей на НБУ



Организатори:
Музей на НБУ
Студентски съвет на НБУ

Участници:
Студентски съвет НБУ

16:00 ч.  Прожекция на късометражния филм „С бетон на море“ - режисьор Виктория Павлова

17:00 ч.  Jam Session



Филмът разказва за Катрин, която обича природата, топлината на слънчевите лъчи и мекия пясък. След разходка из прекрасните кътчета и морски брегове, тя се омайва в следобеден сън. Когато отваря очи се озовава насред лудите светлини на бетонен ад. Мястото е обезличено. За Катрин е важно да се увери, че всичко е било просто сън. Но дали?

Някои кошмари лесно стават реалност. Достатъчно е да не правим нищо. Филмът е апел да се замислим и да направим съзнателен избор да опазим българското Черноморие. Все още има време да променим хода на действие и да развиваме устойчиво и природосъобразно нашето красиво Черноморско крайбрежие за нас и нашите деца. Изборът зависи от нас.

 

Филмът „С бетон на море“ показва контраста между спокойствието и суматохата, между синьото небе и сивия бетон. Филмът играе с понятията „реалност” и „хиперреалност” под метафората на съня, като повдига въпроса за опорочаването на природните дадености по Странджанските брегове. Основната му цел е да събуди у нас усещането за надвиснала опасност, неизбежност, и да ни накара да си дадем сметка, че ако продължим да бездействаме, последствията могат да бъдат необратими.

Посланието на „Спаси Странджа” е, че все още не е късно да преобърнем тази практика и да развиваме Черноморието в хармония с природата и е насочено към всички – към гражданите, отговорните институции, към туристите, бизнесите и всички, които обичат Българското Черноморие и уникалната ни природа.