facebook

Музей на НБУ

Новини

dsc000-13_678x410_crop_478b24840a
29.10.2010 14:47

Панаирът на музейните изложби MEF в Русе завърши с награди

За пръв път български музеи и музейни специалисти получиха награди от български институции. Това се случи по време на Първия Панаир на музейните изложби MEF в Русе. Наградите бяха присъдени от MEF и Асоциация „Приятели на музеите в България.

Нумизматичен музей Русе на братя Бобокови, представляван от проф. Димитър Драганов, получи награда за организирането на мобилен модул и интерактивно представяне на античното наследство, както и за прилагането на иновативна концепция в експонирането на наследството.

Членът на журито - г-н Димитър Липовански от Арена Медиа, връчи Награда на Учебния музей на Нов български университет - получи я доц. д-р Валентина Ганева-Маразова. Наградата е за изграждане на музейна мрежа и активно партньорство при реализацията на експозиции, за развитието на музеологията в практическото сътрудничество между университета и музеите от страната.

Регионалният исторически музей Варна получи Награда за изключителните заслуги на творческия екип на музея в дейността му по подготовката и реализацията на поредица от изложби у нас и извън страната, за утвърждаването на европейската идентичност на град Варна и Североизточна България.
Доц. д-р Ирена Бокова, учредител на Асоциацията „Приятели на музеите в България, и доц. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей Русе, с русенската награда - за заслугите на творческия екип на музея и на приятелите на музея при създаването и реализацията на изложби, основаващи се на разказване на истории, на интерактивност и провокация, както и за реализацията на най-желаната у нас мобилна изложба „Селото Девица – Градът Блудница.

Бяха присъдени още две награди:
Исторически музей – Тутракан получи Награда за активната проучвателска, образователна и културна дейност в съхраняване и развитие на местната културна идентичност и националната историческа памет.

Национален археологически институт с музей – София получи Награда за заслугите на творческия екип на музея, създал изложбата „Аз писах. Българска кирилска епиграфика, която представя Българската православна цивилизация и културната памет на Средновековна България, с което утвърждава европейската ни идентичност.

Цвета Ненова
Арена Медиа
Препечатано от:
http://www.arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=10134