Регионален исторически музей Шумен
 
Начало » За нас
 
Регионалният исторически музей Шумен е един от най-старите музеи в България. Археологическата сбирка е основана в мъжкото училище през 1857 г от именития възрожденец Сава Доброплодни. Това дава тласък не само на събирането на археологически, но и на етнографски и флоклорни материали. През 1902 г е учредено вече Шуменско археологическо дружество, а две години по-късно се създава и Окръжен музей. Той получава статут на Държавен през 1945 г. През 1981 г е построена специална голяма сграда.

Регионалната система включва още два национални историко-археологически резервата: „Плиска” и „Мадара”, както и „Шуменска крепост”, които имат собствени музеи. Още четири къщи-музеи допълват тази богата музейна система.

В залите на РИМ Шумен са разположени изключително богати експозиции, които дават представа за развитието на културата по земите от този регион като се започне от праисторията, мине се през траките, римската епоха, Първата българска държава, християнската култура и се стигне до наши дни. В „Съкровищницата” са изложени артефакти от скъпоценен метал, сред които се открояват находките от тракийските гробници при Браничево и Иваново. За пръв път именно РИМ Шумен направи успешен опит да пренесе гробницата от Смядово в залите на музея като по този начин я експонира и съхранява.

В началото на 80-те години на ХХ век музеят е бил посещаван средно от 800 000 туристи годишно, през последните десетина години са регистрирани около 80 000. Шуменският исторически музей е с много богат фонд от над 150 000 музейни единици.

РИМ Шумен съвместно с департамент „История на културата” на НБУ организират вече две последователни периодични международни конференции на тема „Тракия и околният свят”, материалите от които са издадени в МИФ-12 и МИФ-14.


 
 
 
За контакти Полезни връзки